Św. Jana 12,
88-170 Pakość

52 35 18 345
okitpakosc@wp.pl

Aktualności UTW

Warsztaty kulinarne z dynią

Od kilku lat wśrod naszych słuchaczy dużą popularnością cieszą się warsztaty kulinarne. Pierwsze spotkanie w tym roku akademickim odbyło się 23.10 br. Na stole królowała dynia i potrawy z dyni. Była pikantna zupa-krem, pieczone pierogi z farszem dyniowym, dyniowe placuszki z syropem dyniowym oraz pyszne, korzenne ciasto dyniowe. Bazę do tych potraw

stanowiło puree dyniowe.

Puree z dyni

2-3 kg dynia

Z dyni usunąć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - układać skórką do dołu. Piec w temp. 180 st.C. przez 30 - 40 minut, do miękkości dyni. Po ostudzeniu wybrać miąższ łyżką i blenderem zmiksować dynię na puree (można przechowywać 2 - 3 dni w lodówce),.